Matej Krajcer

plesni učitelj

V uspešni 23-letni tekmovalni karieri je osvojil 20 naslovov državnega prvaka, bronasto medaljo na svetovnem prvenstvu leta 1994, naslov svetovnega prvaka leta 1995, zlato v Blackpoolu leta 1996, 4. mesto na evropskem in svetovnem prvenstvu leta 2006, 4. mesto na evropskem prvenstvu 2007, bronasto medaljo na svetovnem prvenstvu leta 2007, zlato na UK Open 2008 in zmago na največjem prvenstvu v latinskoameriških plesih Blackpoolu 2008.

Vse skupaj se je začelo leta 1986 v Velenju, bil je živ, navihan, nagajiv otrok, dostikrat so mu po glavi rojile različne ideje, danes bi temu rekel neumnosti, rad je plezal po drevesih in raznih objektih, splezal je na streho bloka iz domačega balkona v sedmem nadstropju, samo zato ker ga je zanimalo kakšen je razgled na drugi strani, veliko časa je preživel v naravi, v gozdu z bujno domišlijo. Obiskoval je karate, bil tabornik, igral mali nogomet.

Pri devetih letih se je prvič spoznal s svojimi prvimi plesnimi koraki. Da je ples zabaven je kmalu ugotovil tudi sam in nadaljeval je s treningi.

Slovenski plesni učitelji so takoj ugotovili, da je talentiran in tako je bil eden redkih, ki so že v samem začetku vadili pod vodstvom najboljših tujih, takrat angleških strokovnjakov. Temu primerno so sledili rezultati, od leta 1988 je redno zmagoval na slovenskih državnih prvenstvih v latinskoameriških (LA) in standardnih (ST) plesih. Kot absolutni državni prvak je tudi v svetovni konkurenci na najprestižnejših tekmovanjih posegal po najvišjih mestih.

Že pri svojih desetih letih je osvojil 3. mesto na International Open Championship na parketu londonskega Royal Albert Halla, kot prvi slovenski plesalec zmagal v kategoriji pionirjev na prestižnem tekmovanju v Blackpoolu in sicer v posameznem plesu CHA CHA CHA.

Ker pa sta za tango potrebna dva, je v svoji plesni karieri zamenjal kar nekaj plesnih partnerk. Pravi, da je bila zanj vedno najpomembnejša kvaliteta izvedenih gibov, kvaliteta plesa. Poleg partnerk je znal izbirati tudi trenerje, vedno je si želel in zahteval najboljše. V kategoriji mladincev so se vrhunski nastopi in rezultati nadaljevali in tako je ponovno dosegel sam svetovni vrh. K zmagam na državnih prvenstvih v LA, ST plesih in kombinaciji 10-ih plesov, je v letu 1993 v Blackpoolu dodal še 2. mesto v LA plesih, 1. mesto v sambi in 1. mesto v jivu. Leto kasneje je v Ljubljani na Svetovnem prvenstvu v LA plesih za starejše mladince do 18 let osvojil 3. mesto.

Vedno je bil tekmovalen, poleg kvalitetnega plesanja je bilo pomembno na tekmovanjih tudi zmagati, skušal je biti najboljši. Leta 1995 je s plesalko Janjo Lesar osvojil naslov svetovnega prvaka, kar se je v slovenski plesni zgodovini zgodilo prvič. K temu je v letu 1995/1996 dodal zmage na vseh mednarodnih odprtih prvenstvih, ki je se jih je udeležil in zaključil z 1. mestom v Blackpoolu v kategoriji »under 21«. Prestopu v kategorijo članov je sledilo obdobje, ko je moral sprejeti veliko pomembnih odločitev o svoji plesni karieri. Zamenjal je klub, plesalko, trenerja oz. učitelja, postal je sam sebi trener in imel ozek izbor učiteljev. V tem času je kot član državne reprezentance zastopal slovenske barve na vseh vidnejših tekmovanjih in dosegal vrhunske tekmovalne rezultate, vedno je se uvrščal med deset najboljših parov na svetu.

Od decembra 2003 je plesal s Poljakinjo Iwono Golczak in njuno partnerstvo je odražalo zrelejši pristop k plesu in karieri nasploh. V letu 2005 sta osvojila naslov državnih prvakov v LA plesih in ga tudi obdržala v letih 2006, 2007 ter 2008. Njun ples je odlikovala popolna predanost gibu in glasbi ter do podrobnosti premišljene in izdelane koreografije, ki sta jih postavila sama: unikatne figure in čarobno prepletanje gibov dveh teles. Tako sta leta 2007 osvojila bronasto medaljo na Svetovnem prvenstvu.

V tem obdobju je sodeloval pri nastanku in nastopal v plesni predstavi »The 50’s Show«, katere premiera je bila na slovenskem odru v novembru 2006. Svojo amatersko (člansko) tekmovalno kariero je zaključil z vrhunsko zmago na UK Latin Championship 2008 ter zlato zmago na najbolj prestižnem plesnem tekmovanju v Blackpoolu prav tako leta 2008. Uspeh na British Open v Blackpoolu je bil še dodatno zlat ob dejstvu, da je sodnike popolnoma prepričal in dobil najboljše ocene v vseh petih latinskoameriških plesih.

Za svoje vrhunske dosežke je bil večkrat odlikovan. Leta 1988 in 1989 je kot otrok dobil priznanje občine Velenje za športne dosežke. Za vrhunske dosežke na slovenskem in mednarodnem področju je med svojo športno kariero prejemal številna priznanja in nagrade, od Olimpijskega komiteja Slovenije, Športne zveze Ljubljana, Športne zveze Slovenije, Sklada Roka Petroviča, Zveze plesnih organizacij Slovenije, Plesne zveze Slovenije.

Od leta 1996 tudi poučuje in trenira plesalce v različnih plesnih klubih v Sloveniji in tujini, ima dolgoletne izkušnje in tudi vrhunske rezultate svojih varovancev. Svoje poslanstvo vidi v poučevanju plesa, v poučevanju ljudi o plesu in skozi ples ter v ustvarjanju nove mlade generacije vrhunskih plesalcev. Je mentor nekaterim vrhunskih parom po svetu in plesni sodnik. S tem skrbi za razvoj plesa v Sloveniji in tujini. Kot pravi, bo ples vedno vodil v smer naravnega zgovornega giba in v odnosnost gibanja med partnerjema.

Po unikatniem gibanju in figurah prepoznaven v svetu je Matej postal pravi pojem »naravnega« plesalca.